//////

Zaburzenia trawienne

Przy zaburzeniach trawiennych można też używać nalewki ze 100 g korzenia i 100 ml spirytusu (70 proc.). Po 14 dniach nalewka taka nadaje się do użytku w dawkach 20—30 kropli 2—4 razy dziennie. Macerat z 10 g korzeni w 1 szklance wody pity w ciągu dnia leczy z zatruć nikotynowych i alkoholowych. Działanie uspokajające mają kąpiele z naparu korzenia (200 g korzenia na 1 wannę). Kandyzowane młode pędy służą do żucia przy zapaleniu jamy ustnej i dziąseł.
Wino arcydzięglowe: Do 1 1 białego wina gronowego dodać 50 g rozdrobnionego korzenia lub 80 g świeżych łodyg i ogonków liściowych, 5 g cynamonu i 15 g liścia melisy. Macerować 14 dni, przesączyć i wlać do małych flakonów. Pić po kieliszku po głównych posiłkach w przypadku nerwicy wegetatywnej i uporczywych bolesnych wzdęć (wg Ożarowskiego).

Leave a Reply

error: Content is protected !!