//////

Sos pomidorowy

Sego, czyli sos pomidorowy, stanowiący konieczny dodatek do pizzy, przygotowuje się z drobno posiekanej cebuli i czosnku duszonych w oleju słonecznikowym do przezroczystości. Następnie dodaje się obrane ze skórki i pokrajane pomidory i gotuje do silnego zagęszczania. Doprawić do smaku solą pieprzem oraz drobno posiekanym zielem bazylii i pietruszki. Na rozwałkowanym cieście układać warstwę cienko pokrajanego żółtego sera, duszonych grzybów, gotowanego mięsa lub ryby. Na to dać warstwę gęstego wspomnianego sosu, posypać drobno posiekaną bazylią i wstawić do piekarnika (15—20 minut). Podaje się pizzę krajaną w kwadraty. Najlepiej smakuje na gorąco, z czerwonym winem. W ŻYWIENIU I LECZENIU ZWIERZĄT. Ongiś polecano dodatek bazylii do paszy dla ciężarnych klaczy i oślic, a także jako środek mlekopędny. Olejek bazyliowy odstrasza niektóre owady, np. komary.

Leave a Reply

error: Content is protected !!